DLACZEGO WYBRAĆ BYDŁO MIĘSNE RASY HEREFORD?

DLACZEGO WYBRAĆ BYDŁO RASY HEREFORD?

Bydło rasy Hereford charakteryzuje się czerwonym umaszczeniem ciała z białymi elementami na głowie, podbrzuszu, dolnych częściach nóg oraz zakończeniu ogona. Bydło to jest odporne, przystosowalne i nadaje się zarówno do intensywnych jak i ekstensywnych systemów rolniczych. Herefordy są znane z wysokiego libido, wczesnego dojrzewania, płodności, łatwości w cieleniu i doskonałych zdolności opiekuńczych matek.

Utrwalenie wszystkich tych cech właściwych dla rasy Hereford, dokonało się w  hrabstwie Herefordshire ponad 200 lat temu. Celem hodowców było uzyskanie bydła, które łączyć będzie w sobie cechy odporności, wczesnej dojrzałości, płodności i szybkiego, wydajnego przyrostu tkanki mięśniowej. O powodzeniu ich starań niech świadczy fakt, że obecnie rasa ta jest najpopularniejszą na świecie odmianą bydła mięsnego, stając się jednocześnie kamieniem węgielnym gospodarki wołowiny we wszystkich krajach o rozwiniętej hodowli bydła.

EKONOMIA HODOWLI BYDŁA HEREFORD

Sukces rasy Hereford był możliwy dzięki uzyskanej równowadze między cechami produkcyjnymi a jakością pozyskiwanych tusz. Minimalne wymagania inwentarskie oraz duża płodność połączona z wysokim wskaźnikiem przeżywalności cieląt, pozwoliły spełnić najwyższe wymagania producentów w zakresie produktywności i wydajności. Jest to o tyle ważne, że parametry reprodukcyjne wpływają na potencjał zysku hodowcy bardziej niż jakakolwiek inna cecha. Jest ona pięć razy ważniejsza niż cechy wzrostu i dziesięć razy ważniejsza niż cechy tuszy.

Jakość  wspominanych tusz  jest bardzo wysoka. W ślad za zmieniającymi się gustami konsumentów wołowiny w Polsce i Europie Zachodniej, na przestrzeni ostatnich lat odpowiednie zabiegi hodowlane ograniczyły ilość podskórnej warstwy tłuszczu na rzecz jego  marmurkowatego rozłożenia w tkance mięśniowej. Dzięki temu mięso Herefordów stało się kruche i soczyste.

HEREFORD W POLSKICH WARUNKACH KLIMATYCZNYCH

Dodatkowymi zaletami rasy, zarówno jałówek hereford, krów jak i byczków, jest ich łagodność, wybitne zdolności adaptacyjne do zmiennych warunków klimatycznych i  możność utrzymania w systemie pastwiskowym nawet przy słabej jakości trawach. W dobie kurczących się zasobów, gdy coraz większą uwagę przykłada się do zrównoważonego rolnictwa, cechy te otwierają dla hodowców nowe perspektywy. Świadomi konsumenci coraz chętniej wybierają wysokiej jakości  mięso pochodzące z ekologicznych hodowli przyjaznych dla środowiska naturalnego.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą sprzedaży bydła rasy hereford!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *