Jałówki hereford

Jałówki hereford

Herefordy to najbardziej rozpowszechniona rasa bydła mięsnego na świecie, wyhodowana w Anglii. Charakterystyczne jest ich ciemnoczerwone umaszczenie z białą głową, mostkiem, kłębem, brzuchem i końcówką ogona. Biała głowa jest przekazywana potomstwu. Krowy osiągają 130 cm wysokości w kłębie i masę ciała 600 kg. Buhaje dorastają do 135 cm w kłębie i osiągają 900 kg wagi. Herefordy są rasą bardzo płodną. Krowy łatwo i bez komplikacji rodzą cielęta. Nowonarodzone byczki ważą średnio 36 kg, a średnia waga jałóweczek wynosi 33 kg. Opasy osiągają do 1000 g przyrostu na dobę, a wydajność rzeźna wynosi 62 – 65%. W naszej ofercie posiadamy na sprzedaż jałówki hodowlane rasy hereford.

Co decyduje o sukcesie hodowlanym herefordów?

Bydło hereford osiąga wysokie wskaźniki reprodukcyjne przy minimalnej trosce i kontroli opiekuna. Hodowca nie musi się martwić o przebieg porodów ani o odchów cieląt. Herefordy są doskonałymi mamkami. Są wytrzymałe i rzadko chorują. Świetnie adaptują się do surowych warunków klimatycznych i bardzo dobrze reagują na ekstensywny system żywienia. Osiągają dobre przyrosty nawet na słabszej jakości pastwiskach z ubogą roślinnością. Herefordy nie wymagają wysokich nakładów inwestycyjnych. Latem mogą być utrzymywane bez pomieszczeń inwentarskich, a zimą wystarczy zapewnić im wiatę, w której znajdą schronienie przed wiatrem, paszę i świeżą wodę.

Praca nad materiałem hodowlanym

Nasze gospodarstwo wyspecjalizowało się w hodowli i doskonaleniu cech czystorasowego bydła hereford. Aby odchować wartościowe, przynoszące zyski bydło mięsne potrzeba sporo cierpliwości i pracy. Ważnym etapem pracy hodowlanej jest wybór reproduktorów dla poszczególnych krów matek. Wpływa to na jakość kolejnych pokoleń hodowanego w naszym gospodarstwie bydła. W celu uzyskania pięknie zbudowanych, zdrowych jałóweczek, o doskonałym pokroju i odpowiedniej wadze, dobieramy osobniki do kojarzeń z wyselekcjonowanych stad hodowlanych. Cieliczki rasy hereford zaciela się w wieku 16-18 miesięcy. Prowadzimy dokumentację naszej hodowli – jałówkom w dniu wycielenia nadaje się numery identyfikacyjne, zapisuje datę urodzenia i numer matki. Obecnie w naszym stadzie znajduje się ponad sto jałówek, które sprowadzaliśmy z różnych stron Europy. Nasze stado jest objęte kontrolą PZHiPBM.

Nasze jałówki od pierwszych godzin życia otrzymują od nas najlepszą opiekę

Pilnujemy, aby cielęta po narodzinach szybko wstawały i sprawdzamy, czy prawidłowo ssą oraz czy wypiły siarę. Cielęta mają całodobowy dostęp do rozległych i pięknych terenów, a ruch na świeżym powietrzu jest bardzo ważny w chowie ekologicznym. Nasze łąki zabezpieczają potrzeby żywieniowe bydła przez cały okres ich rozwoju i wzrostu. Nasze stado jest utrzymywane w systemie wolnym, a cielęta chowają się przy matce. Zwierzęta pasą się na pastwiskach przez cały rok jedząc trawę i zioła, a ekologiczne rolnictwo zapewnia krowom siano na zimę. Dzięki takiej metodzie hodowli cielęta są silne i świetnie się rozwijają. Takie warunki pozwalają zwierzętom wybierać pokarm instynktownie, zjadając to co w danym momencie jest potrzebne organizmowi do optymalnego rozwoju i zachowania zdrowia. Opiekując się naszym stadem zwracamy szczególną uwagę na ich dobrostan, a do wszelkich obowiązków podchodzimy z pasją i radością. Dzięki takiemu podejściu, nasze jałoszki są ufne i spokojne. Zwierzęta w naszym stadzie od samego początku mają kontakt z ludźmi dlatego nigdy nie przejawiają agresji wobec człowieka.

Dlaczego warto kupić jałówki rasy hereford z naszego gospodarstwa?

Jałówki rasy hereford we wczesnym wieku (15-18 miesięcy) osiągają dojrzałość hodowlaną. Są troskliwymi matkami. Istotne z punktu widzenia hodowcy są łatwe wycielenia u tej rasy. Nawet u krów pierwiastek komplikacje porodowe zdarzają się niezwykle rzadko.

Herefordy mają łagodny temperament, nie stwarzają problemów przy obsłudze.

Krowy hereford charakteryzuje wysoka płodność oraz długi okres użytkowania rozrodczego (krowy mogą się cielić nawet przez 12 lat), w związku z powyższym kupno naszych jałówek jest gwarancją osiągania zysków przez długie lata.

Nasze stado jest w ciągłym ruchu dzięki czemu rośnie powoli i zdrowo, a wołowina pozyskiwana przez nas jest bardzo dobrej jakości.

Herefordy cechuje bardzo wysoka produktywność oraz wydajność, co gwarantuje duże zyski z hodowli.

Giełda zwierząt oferuje bardzo dobre ceny za odsadki, byki rozpłodowe i jałówki hereforda, zatem kupno zwierząt z naszego stada to doskonała inwestycja w rozwój hodowli.

Zachęcamy do skorzystania z usług profesjonalnego doradztwa przy zakładaniu hodowli, a także służymy poradą i wsparciem na dalszych etapach działalności hodowlanej.

Ekonomiczny aspekt wyboru jałówek hodowlanych hereford

Analiza rynkowych trendów jest ważnym elementem zakładania i prowadzenia dobrze rozwijającej się hodowli. W ostatnich latach zmalała konsumpcja mięsa wołowego w Polsce. Hodowcy bydła mięsnego stoją jednak przed szansą wynikająca ze zwiększającej się świadomości konsumentów, a co za tym idzie – rosnącego popytu i opłacalności hodowli ras mięsnych. Polski konsument dojrzał do świadomości, że jakościowa, zdrowa wołowina nie może pochodzić od wybrakowanych krów mlecznych z hodowli przemysłowych, ale wyłącznie z ras mięsnych. W zakładach mięsnych wykonywana jest ocena jakości półtusz wołowych, a za dobrą jakość należy się hodowcom wyższa cena.

Wyższość Hereforda nad innymi rasami bydła mięsnego

Polska jest krajem, w którym użytkowanych jest 15 ras bydła mięsnego, a najbardziej popularnymi rasami są hereford, limousine i charolaise. Rasa Limousine jest najliczniej użytkowaną rasą mięsną w wyniku działalności francuskiego lobby, zachęcającego hodowców łatwością sprzedaży tej wołowiny na francuski rynek. Z kolei bydło charolaise, mimo dobrej wartości opasowej, charakteryzuje się bardzo późną dojrzałością hodowlaną oraz słabą płodnością. Ma również skłonność do cichych rui, a z powodu dużej masy urodzeniowej cieląt, również do komplikacji porodowych. Trzecią co do liczebności rasą mięsną hodowaną w Polsce jest hereford. Rasa ta jest ceniona w środowisku hodowlanym oraz wśród konsumentów dobrej jakości wołowiny. To opiekuńcze, wysokopłodne bydło, wspaniale aklimatyzujące się do trudnych i zmiennych warunków. Herefordy są stworzone do utrzymania na pastwisku, co przekłada się na wybitną smakowitość ich mięsa.

Zalety wołowiny hereford

Wołowina z marmurkowatą strukturą mięsa jest najbardziej ceniona w świecie kulinarnym. Hereford jest jedną z niewielu ras  bydła posiadających tę cechę. Mięso jest wysokiej jakości, soczyste, miękkie, kruche, ze znaczną ilością tłuszczu. Wołowina hereford wyróżnia się wybitnymi walorami smakowymi po obróbce termicznej. Właściciele restauracji serwujących dania z wołowiny nie bez powodu coraz częściej sięgają po mięso herefordów.